社職每週義工推介 2019 Week 4

社職義工每週十大推介 – 2019 Week 4

今個星期社職會為各位義工精選推介三個性質十分有趣特別的義工服務。

每當提起做義工,可能很多人第一時間就會聯想起賣旗籌款、老人院探訪、義補導師等。但今次介紹的這三個義工機會,有兩個可算是表演性質的,而另外一個更是可以隨時隨地都可以做到的。究竟是甚麼義工服務?現在立即為大家揭曉。

本星期社職VR推介

Facebook Live 節目義務主持

招募機構:Social Career 社職

 

社職招募Facebook Live義務主持

 

服務內容:大家有冇睇過Social Career過去幾個星期嘅Facebook Live節目呀?我哋每星期都會同觀眾介紹一啲最受歡迎嘅義工服務。
依家我哋正招募呢個節目嘅義務主持!所以,機會嚟喇!
如果你都想同我哋一齊透過Facebook Live鼓勵更多人參與義工服務,呢個就係最啱你嘅義工崗位!

「代代有愛.愛相傳」三代Catwalk表演義工

招募機構:黃金時代基金會

訓練日期:2月24日 1 – 3pm

啟動禮表演日期:3月10日 9:30 – 11:30am

服務內容:黃金時代基金會將與李錦記家族基金推出一個名為「代代有愛.愛相傳」跨代項目。
他們會在3月10日上午10時,於香港會展3G展館 – 第四屆黃金時代展覽暨高峰會內,合辦「代代有愛.愛相傳」啟動禮。現在黃金時代基金會誠徵三代同堂Catwalk表演義工!
基金會招募的義工模特兒需要以三代為本(即祖父母輩、爸媽、子女三代),一同上台行Catwalk,展現跨代共融的活力及喜悅,亦能夠成為難得的美好家庭回憶。
大會將會提供一次catwalk表演訓練/綵排

食肆減塑評分義工

招募機構:社職自發項目

項目發起人:Vincent

服務內容:
好多食肆話就話減廢,但只係門面上話唔派飲筒,但其實好多都仲係刀叉碗碟全部都仲係用緊塑膠嘅。
所以而家想集合大家嘅力量整一份指南出嚟,一來可以等大家知道每間餐廳會用幾多塑膠餐具,從而選擇,二來可以等各餐廳注意並作出改善。
義工任務:
大家只需要喺每餐(不論堂食或外賣)影低食肆供應嘅餐具,再填寫一份Google Form提供啲資料俾我地,我喺收集到資料之後就會再整理一吓啲資料嚟整一份指南出嚟㗎喇!!
成果:
我預計收集到幾十至一百個餐廳資料後,會public share一個Google Spreadsheet出嚟,大家可以按地區sort出唔同餐廳,同埋佢哋係用咩類型嘅餐具、器皿、飲管。

2019年第四週十大最受歡迎義工務服

第10位 – 綠活地圖探索及社區導賞計劃 (樂富) 義工

招募機構:The Jane Goodall Institute

第9位 – 愛護動物協會「全城狗狗行善日」義工

招募機構:愛護動物協會

第8位 – 《九龍城藝術節@西九》義工

招募機構:1a 空間

第7位 – 關愛家居計劃義工

招募機構:香港仁人家園

第6位 – 食物分類及包裝 (2019年1月28日)

招募機構:樂餉社

第5位 – 義務補習老師招募

招募機構:陳校長免費補習天地

第4位 – 麵包收集義工 (2019年1月29日)

招募機構:樂餉社

第3位 – 由心出發: 精神健康推廣計劃大使

招募機構:香港青年協會賽馬會橫頭磡青年空間

第2位 – 「1+1=義」行動者

招募機構:社職

第1位 -新春年宵賀豬年 – 年宵攤位義工

招募機構:贐寧社

 

Comments

comments