Banker劈炮搞「社職」 助專業人士做義工

 

 

 

香港不少專業人士都希望有第二事業,有時間做義工回饋社會。在投資銀行打工七年的譚俊傑,毅然決定離開高薪厚崗位,成立非牟利機構「社職」,協助各大企業的員工組織義務工作,「我以前都喺ICC返工,但醒覺做義工先真係幫到人,所以決定辭職,全心投入搞社職!」譚俊傑說。

 

上周五黃昏,社職就與Tesla合作,找來二十八位Tesla車主,聯同一眾來自本港投資銀行、大型企業的員工,駕駛Tesla電動車前往全港九新界的聖安娜餅屋、OK便利店及唯港薈酒店等,收集未出售的麵包,再轉贈給港九多區聖雅各福群會轄下的服務隊、護老之家、露宿者宿舍及街頭無家者。

 

譚俊傑笑言︰「好似派麵包,對專業人士來講幾蚊個包好濕碎,但通過派畀有需要嘅人,佢哋會明白當中嘅義意,令佢地知道做義工真係幫到人,之後會做多啲,我最希望全香港人都做義工!」

 

更多義工機會: www.socialcareer.org

原文來自:東周網 (https://goo.gl/8e8uGe)

上周社職與電動車Tesla合作,找來二十八位車主到全港各區收集未出售的麵包,再轉贈聖雅各福群會轄下機構。
由譚俊傑(右二)創立的非牟利機構「社職」,近年經常協助各大企業的員工組織義務工作。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments